Yumurtasız, Sütsüz, Körili Vegan Börek

vegan börek

Ben bir börek canavarıyım. Nasıl da severim kendisini! Yurt dışındayken en özlediğim yemektir. Amerika’ya varır varmaz “burada nerede yufka satılıyor?” deme naifliğini bile göstermiş biri olarak, sağlıklı beslenme yolumda vazgeçmediğim ama sürümünü yükselttiğim mutfak eserlerimden biridir börek.

Hani herkesin ünlü olduğu bir şeyler vardır, benimkilerden biri de börektir. Geçen vegan bir arkadaşıma giderken 1 tepsi börek yapıp götürdüm. Afiyetle yenildi, tarif istendi elbette. Ben de canım bloguma yazıyım da herkes okusun istedim.

Bildiğiniz üzere tarif içerikleri ile ilgili, aynı hayatın kendisi gibi, esneklik severim. O yüzden buradaki börek tarifim patatesli olsa da, siz mercimek, köz patlıcan, kabak, pırasa, brokoli, ıspanak, pazı, barbunya, mantar gibi rengarenk bir skaladan seçim yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken onu önce bir soğan, yağ ve baharatla tavada hafif kavurmak..

Malzemeler (1 standart boy fırın tepsilik)

3 adet orta boy patates

1 adet iri beyaz soğan

3 adet yufka

1 çay bardağı soya sütü/ya da hindistancevizi sütü/2 yemek k. tahin

1 şişe soda/1 bardak su

1 çay bardağı zeytinyağı/fındık yağı

Tuz+kimyon+zencefil+köri+pul biber

Börek içi:

Patatesleri soyup çiğden minik minik doğrayın. Tavada az bir yağ ile doğranmış soğanları kızdırın, hafif pişince patatesleri ekleyin. Baharat kullanımı sizin ağız tadına göre, ama ben bol körili yaparım, tavsiye ederim. Yani baskın tat köri ve tuz. Soğumaya bırakın. Patatesler henüz pişmemiş olacaktır.

Yapılış:

Daire şeklindeki yufkaları makas ya da bıçakla 8’e bölün. Pasta dilimi şeklindeki yufkanızı önünüze alıp içine 1 yemek kaşığı patatesli iç doldurun, kenarları boş bırakın. O iki parmak boş bıraktığınız kenarları içe katlayarak, sigara böreği formatında rulo yapın. Yufka rulonuzu kapatmadan önce hazırladığımız sıvı karışımdan aynı mektup zarfını kapatır gibi iyice kapansın diye ucuna bol bol sürün.

Sos:

Yukarıdaki malzemelerden elinizde hangisi varsa süt, su, yağ kasede karıştırın. Sos ne kadar bol o kadar iyi.

Tip: Su yerine soda kullanırsanız börek daha çıtır çıtır oluyor. Süt yerine tahin kullanırsanız börek daha koyu renkli oluyor. Ben burada hindistancevizi sütü kullandım.

Her sardığınız böreği bu sos dolu kaba iyice batırın, her tarafını ıslatın ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yan yana yerleştirin. Son olarak, kapta kalan sosu da tepsinin üzerine boşaltın. Islak ıslak olması hiç önemli değil. Böreklerin üzerine çörek otu ya da susam tanesi serpin ve fırında 180 derecede 30dk pişirin.

Börek üstü hafif kızaracak oradan piştiğini anlarsınız.

Not: İsterseniz rulo yapmak yerine tepsi böreği yapın, onda da sosu yine olduğu gibi tepsiye dökün ve pişirmeden önce dilimleyin.

This entry was published on 10/02/2013 at 9:33 am. It’s filed under Yemek ve Tatlı Tarifler and tagged , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: