Kakao tozu çekmek, kakao aşkı, Raw çikolata

“Chocolate high” terimini raw food ve dolayısıyla raw çikolatayla tanıştıktan sonra duymuştum. Çikolatanın uyuşturucu gibi keyif verici bir etkisi var ve bu etkiye de böyle deniyor İngilizcede.

Kakao enteresan bir bitki. Ve iyi kalite, çekirdeği ısı görmeden işlenmiş yani çiğ kakao bulabilirseniz de şifa verici, muhteşem bir süper besin. Birçok vitamin ve mineral açısından zengin, üstelik de güçlü bir antioksidan ve daha da güzeli, “rahatlatıcı, mutlu eden” bir özelliği var.

Hollanda’da yaşayan bir arkadaşım söyledi, orada aynı kokain çeker gibi kakao tozunu burundan çekenler varmış. Ama konu kakao olunca şahsen ben onu çikolata formatında bünyeye almayı tercih ederim.

Oolong maceramızdan sonra bu sefer de çikolatayla kafa olduk:)

Her şey burada tanıştığımız Vietnam’lı raw food chef Thu’nun bizi arkadaşı Valeria ile beraber yapacakları raw çikolataları tatmam için davet etmesiyle başladı. İki aşçı da detoksta olduklarından yaptıklarını tadamıyorlardı. Ve burada yeni açılan Vikasa Yoga, bünyesinde bir raw food cafe açmaya karar verince Valeria’nın da menü için bazı tatlı denemeleri yapması gerekmiş. Şanslı kurbanlar ben ve Nurdan’dık. Elbette oraya giderken bizi çikolatanın beklediğini bilmiyorduk.

Eğer siz de çikolata severseniz şunu söylememe izin verin: Çikolata vardır bir de raw çikolata vardır. Ve raw çikolata lezzet olarak benzese de normal çikolatanın veremeyeceği canlandırıcı, yükseltici bir etki bırakır. Üstelik sağlıklı olduğu için suçluluk duymadan istediğiniz kadar mideye indirebilirsiniz (çünkü içinde şeker, katkı maddesi ya da trans yağ yok)!

Thu tatmamız için raw çikolata ve çikolata kaplamalı truffle’lar yapmıştı. Biz cennette onları yerken siz de evde yapabilin diye raw çikolatanın tarifini aldık:

Kakao yağı (aktarlarda olabilir)

Çiğ kakao tozu (maalesef Türkiye’de yok ama işlenmiş, birinci kalite bitter kakao tozu büyük aktarlarda var)

Agave / Bal (şeker sorunu varsa kullanmayın) / Akçaağaç şurubu

Vanilya tozu

Bir tutam tuz

Yapılışı: Önce kakao yağını benmari usulü eritiyorsunuz. Sonra her şeyi rondoya atıp sıvı kıvamda bir çikolata elde ediyorsunuz. Onu çikolata kalıplarına döküp buzdolabına koyunca sertleşiyor. Çikolatanız hazır. İçine portakal, nane, cayenne biberi gibi ayrıntılar koyarak farklı lezzetler yaratabilirsiniz.

GETTING CHOCOLATE HIGH!

Yes, maybe you know the term “chocolate high”? A friend who lives in Holland told me there are people who snuff cacao just like coke. Well, chocolate is a super food and have amazing nutrition. It has many vitamins and minerals, and also a drug with its antioxidant qualities. But most important than all, it makes you feel happier and lifts you up. But this is all true if you are eating raw chocolate which means, the cacao beans are processed without heat, so that it can keep all the nutrition. Otherwise it is junk food.

I tell you how we had the chocolate high:

I met Thu, a raw food chef who is detoxing here at Samui. There is a new yoga studio opened here, Vikasa Yoga, and they are planning to have a raw food cafe. So the raw food chef of Vikasa, Valeria wants to improve cafe’s menu by adding some raw deserts and chocolates for healthy choice and asks Thu for help. But Valeria is also detoxing. So Thu needs someone to taste all those amazing foods they prepared. Guess who is the lucky one?

That day, me and Nurdan went to the yoga center. Thu and Valeria prepared raw chocolate and chocolate truffles for us. While we were enjoying our “mood enhancer raw cacaos”, Thu gave her chocolate recipe if you want to prepare at home.

If you never eat raw chocolate before I must say there is chocolate and there is raw chocolate. And even though they look the same, raw chocolate gives you the wings to fly!

Cacao butter

Raw cacao powder

Agave / Honey / Maple Syrup / Raw cane sugar

Vanilla powder

A pinch of salt

First melt down the cacao butter with bain-marie style. Mix all the ingredients in food processor. You will get a liquid chocolate. Pour the mixture into chocolate moulds. Keep in the fridge till it gets solid. If you add orange, mint oils or cayenne pepper you can get different tastes.

This entry was published on 12/29/2011 at 7:37 pm and is filed under Çikolata, Chocolate, Raw Food, Tayland. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: